Zuren uit frisdranken en andere zure voedingsmiddelen kunnen bij overmatig gebruik het tandglazuur oplossen. We noemen dit tanderosie. Het gebit kan door tanderosie ernstig beschadigen.
Zure etenswaren, zoals frisdranken, fruit(sappen) en wijn, tasten het tandglazuur aan. Hierdoor wordt de beschermende glazuurlaag van het gebit steeds dunner, totdat het uiteindelijk helemaal is verdwenen. Ook tandenpoetsen direct na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen kan tanderosie in de hand werken: de zuren maken het tandglazuur zachter, waarna de tandenborstel het wegpoetst. Veelvuldig overgeven kan ook leiden tot tanderosie. Het glazuur wordt in dat geval aangetast door het maagzuur.
Tanderosie is onder andere te herkennen aan het dunner worden van het glazuur. Daardoor lijkt het gebit vaak geler te worden. Dat komt omdat het gelere tandbeen (dentine) zichtbaar wordt. Ook kunnen de tanden en kiezen kleiner worden, waardoor vullingen gaan uitsteken. Daarnaast kunt u last krijgen van gevoelige tanden.
Als de beschermende glazuurlaag verdwijnt, ontstaan er sneller gebitsproblemen zoals cariës (gaatjes) en tandwortelontstekingen. In ernstige gevallen kunnen er tanden en kiezen verloren gaan.
Glazuur dat door tanderosie verdwenen is, komt niet meer terug. Als het dentine bloot is komen te liggen en er daardoor pijnklachten ontstaan, kan de tandarts het gebit restaureren met bijvoorbeeld composietvulling. Bij ernstige beschadigingen kunnen kronen, facings of inlays uitkomst bieden.
Tanderosie is te voorkomen door een normaal voedingspatroon aan te houden. Voorkom het overmatige blootstelling aan zure voedingsmiddelen. Beperk het gebruik van frisdranken, vruchtensappen en andere zure etenswaren.
Bij erosie klachten:
- Houd zure dranken zo kort mogelijk in de mond.
- Houd maximaal zeven eet/drinkmomenten per dag aan.
- Wacht na het eten of drinken van zure voedingsmiddelen minstens een uur voordat u uw tanden poetst.
- Spoel de mond na het eten of drinken van iets zuurs met wat water of fluoride houdend mondspoelmiddel of neem een suikervrije kauwgom.
Wij geven u graag aanvullend en persoonlijk advies.